Lopen de temperaturen in de zomer snel op in huis? En ben je op zoek naar een oplossing om deze warmte tegen te gaan? Dan is warmtewerend glas misschien de perfecte oplossing voor jou. maar hoe effectief is warmtewerend glas? In dit artikel vertellen we je alles over warmtewerend glas, wat het is, de voordelen en nadelen en waar jij allemaal rekening mee moet houden. Lees hieronder snel verder.
Wat is warmtewerend glas?
Warmtewerend glas, ook bekend als zonwerend glas, is een type glas dat is ontworpen om de warmteoverdracht van zonlicht te verminderen. Bij warmtewerend glas is glas met een warmtewerende coating die de warmte van zonlicht verminderd. Door de coating wordt de warmte van het zonlicht weerkaatste terwijl het licht van de zonnestralen wel worden doorgelaten. Vooral wanneer je veel en grote ramen hebt waar de zon regelmatig op staan is warmtewerend glas de perfecte oplossing.
Is HR++ glas warmtewerend?
Over het algemeen is HR++ glas redelijk warmtewerend aangezien het isolatie glas is en warmte of kou er minder makkelijk doorheen komt dan bij ander glas. HR++ glas verwijst naar dubbele beglazing met een hoog rendement door een speciale coating en een argongasvulling tussen de glaslagen. Deze coating is in de eerste plaats bedoeld om warmteverlies te verminderen, waardoor het energieverbruik voor verwarming wordt verminderd.
Hoewel de primaire functie van HR++ glas niet is om warmtewerend te zijn, kan de coating enigszins helpen bij het verminderen van warmteoverdracht door zonlicht, maar het is niet zo effectief als specifiek warmtewerend glas HR++ met extra coatings.
Is triple glas warmtewerend
Naast HR++ glas heb je ook nog triple glas. Triple glas heeft een nog betere isolerende werking dan HR++ glas waardoor triple glas al redelijk warmtewerend is. Toch houdt speciaal warmtewerend triple glas nog beter de warmte tegen dan normaal triple glas.
Verschil warmtewerend glas en isolatieglas hr
Wat is het verschil tussen warmtewerend glas en isolatieglas HR? Warmtewerend glas richt zich op het verminderen van warmteoverdracht door zonnestraling via speciale coatings. HR isolatieglas bevat meerdere glaspanelen met isolerend gas er tussenin om warmteverlies naar buiten te verminderen.
Warmtewerend glas is gericht op het koel houden van binnenruimtes en vermindert de behoefte aan airconditioning, terwijl HR isolatieglas zich richt op het verminderen van verwarmingskosten door warmte binnen te houden. Beide typen glas dragen bij aan energie-efficiëntie, maar hebben verschillende focuspunten op het gebied van warmtetransmissie. Combinatie van beide kan een optimaal resultaat opleveren voor energiebesparing en comfort.
Gelaagd warmtewerend hr glas
Je hebt ook nog gelaagd warmtewerend hr glas. Gelaagd glas bestaat ook uit meerdere glasplaten met daartussen ook een speciale laag. Deze laag zorgt ervoor dat het glas niet uit elkaar valt wanneer er een breuk ontstaan. Gelaagd warmtewerend hr glas bied dus de voordelen van veiligheid van gelaagd glas samen met de voordelen van warmtewerend dubbel glas.
Folie glas warmtewerend
Naast speciaal warmtewerend glas heb je ook nog warmtewerende raamfolie om normaal glas warmtewerend te maken. Deze warmtewerende glas folie kun je plakken op het glas waardoor extra warmte wordt tegengehouden. Je kunt de folie gemakkelijk zelf op het raam plakken en hoeft hierdoor niet heel je ramen te vervangen. Warmtewerende glasfolie is een kosteneffectieve oplossing voor bestaande ramen en is verkrijgbaar in verschillende tinten en niveaus van warmtewering om aan specifieke behoeften te voldoen.
Voordelen glas warmtewerend
Er zijn veel verschillende voordelen aan warmtewerend glas. Ten eerste is het energie efficiënt. Door middel van glas die warmtewerend is hoef je in de zomer minder snel de airco aan te zetten. Het verbeterd het binnen comfort, vooral in de hete zomers. Daarnaast bieden veel warmtewerende glascoatings bescherming tegen schadelijke Uv-straling, wat kan helpen bij het voorkomen van verkleuring en schade aan meubels, vloerbedekking en gordijnen.
Verder kan warmtewerend glas helpen bij het verminderen van condensatie op de binnen oppervlakken van ramen, wat kan leiden tot een schonere en gezondere binnen omgeving. Als laatste zorgt warmtewerend glas alsnog voor een maximale licht inval. Het licht wordt namelijk niet tegen gehouden door zonwerend glas en je hoeft de gordijnen niet de hele dag dicht te doen om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden.
Warmtewerend glas nadelen
Zijn er dan ook nadelen aan warmtewerend glas? Het enige nadeel van warmtewerend glas is de prijs. Warmtewerend glas is namelijk wat duurder dan normaal ander glas. Daarnaast wordt vaak gedacht dat met warmtewerend glas het zonlicht wordt tegengehouden en dat het glas heel erg reflecteert. Dit is allemaal niet het geval. Het kan zijn dat warmtewerend glas wat meer zonlicht tegenhoud dan niet warmtewerend glas maar over het algemeen komt er nog steeds veel zonlicht door heen. Hoe sterker de coating, hoe meer de verkleuring.
Warmtewerend glas prijs
Zoals hierboven genoemd zijn de kosten voor warmtewerend glas dus hoger dan voor normaal glas. Warmtewerend glas is een investering maar heeft vele voordelen. Uiteindelijk is warmtewerend glas een investering die je van zelf weer terug verdient. Je kunt namelijk in de loop der jaren besparen op diverse energiekosten en zo de investering van zelf terug verdienen.
Warmtewerend glas op maat bij De Meesters Glastechniek
Wil jij graag je glas vervangen met warmtewerend glas? Bij de Meesters Glastechniek helpen we je altijd met een oplossing op maat. Onze glas experts kijken graag met je mee en voorzien je altijd van het beste advies. Wij hebben al ruim 25 jaar ervaring in de glas branche en houden ons bezig met alles dat met glas te maken heeft. Wil je meer weten over warmtewerend glas en de voordelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag direct een offerte aan, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.