Gelaagd glas

Wil je meer weten over gelaagd glas, wat het precies is en wanneer gelaagd glas moet worden toegepast? Lees hier alles over gelaagd glas en de eigenschappen
Hoi,

Wist je al dat De Meesters Glastechniek glas op maat kan leveren. Of het nu gaat om unieke indoor glazen wanden, moderne glazen gevels of zelfs op maat gemaakte glazen balustrades, wij zetten uw wensen om in werkelijkheid.

✔ Gespecialiseerd in glas op maat
✔ Niks is onmogelijk
✔ 100% tevredenheidsgarantie

Laat je het even weten als we je ergens bij kunnen helpen?

Guus den Bouwmeester

Eigenaar, De Meesters Glastechniek

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas is veiligheidsglas dat bestaat uit twee of meer lagen glas met een tussenlaag van kunststof, meestal polyvinylbutyral (PVB). Deze tussenlaag houdt de glaslagen bij elkaar wanneer het glas breekt, waardoor het risico op verwondingen door scherven wordt verminderd.

gelaagd glas

Wanneer gelaagd glas?

Gelaagd veiligheidsglas wordt veelal toegepast in situaties waar veiligheid een prioriteit is. Dit omvat onder meer gebouwen, voertuigen en zelfs specifieke meubels. Bij gebouwen of woningen wordt het vaak gebruikt in ramen, glazen deuren en balustrades om letsel te voorkomen bij breuk. Bij auto’s wordt het ook gebruikt om inbraak te voorkomen.

Is gelaagd glas verplicht?

Wanneer is gelaagd glas verplicht? In sommige gevallen is het gebruik van gelaagd glas verplicht volgens bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Bijvoorbeeld, in gebouwen waar veiligheid een prioriteit is, zoals scholen, ziekenhuizen en commerciële gebouwen, kan het verplicht zijn voor ramen op bepaalde hoogtes of locaties. Maar ook bij woningen waar risico op doorvallen hoog is kan gelaagd glas verplicht zijn.

Gelaagd glas inbraakwerend

Gelaagd glas wordt vaak gebruikt voor inbraakwerende toepassingen vanwege zijn verhoogde weerstand tegen pogingen tot inbraak. De tussenlaag van polyvinylbutyral (PVB) houdt de glaslagen bij elkaar, zelfs wanneer het glas wordt ingeslagen. Dit maakt het moeilijker voor indringers om snel toegang te verkrijgen, waardoor het een effectieve barrière vormt tegen inbraak.

Is gelaagd glas geluidswerend?

Gelaagd glas heeft enige geluidsisolerende eigenschappen vanwege de structuur met meerdere lagen. De tussenlaag van PVB fungeert als een demper voor geluidstrillingen, waardoor geluidsgolven worden afgezwakt wanneer ze het glas raken. Hoewel het niet zo effectief is als speciale geluidsisolerende materialen, kan gelaagd glas toch helpen om geluidsoverdracht te verminderen, waardoor het geschikt is voor gebruik in situaties waar enige geluidsdemping gewenst is, zoals in drukke stedelijke omgevingen of bij drukke wegen.

Brandwerend gelaagd glas

Brandwerend gelaagd glas biedt een extra beschermingslaag in geval van brand. Het bestaat uit meerdere lagen glas met een tussenlaag van speciale materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Tijdens brand verhindert deze tussenlaag de verspreiding van vlammen en hitte, waardoor het risico op doorbranden wordt verminderd. Hierdoor wordt brandverspreiding vertraagd, wat cruciale tijd kan bieden voor evacuatie en het beperken van schade aan eigendommen.

Gelaagd glas isolatiewaarde

Over het algemeen biedt gelaagd glas een redelijke thermische isolatie, maar het is niet zo efficiënt als speciale isolerende beglazingen zoals dubbel of drievoudig glas. Toch kan het bijdragen aan het verminderen van warmteverlies en het behouden van een comfortabel binnenklimaat, vooral in combinatie met andere isolatiemaatregelen. Voor een betere isolatie kun je ook kiezen voor HR++ gelaagd glas.

Dikte gelaagd glas

De dikte van gelaagd glas is afhankelijk van het aantal glasplaten en folies dat gebruikt wordt tussen de glasplaten in. Je hebt namelijk enkel gelaagd glas en dubbel gelaagd glas. Dubbel gelaagd glas bestaat uit 2 glasplaten met daartussen en folie en enkel gelaagd glas uit een glasplaat. De dikte van gelaagd glas wordt beschreven door de dikte van het glas en het aantal folies. Bijvoorbeeld: 33.1 betekend dat het glas bestaat uit 2 glasplaten van van 3 mm dik en 1 folie.

Gehard of gelaagd glas

Naast gelaagd glas heb je ook nog gehard glas. Gehard glas wordt verhit en vervolgens snel afgekoeld om de spanning in het glas te vergroten, waardoor het vier tot vijf keer sterker wordt dan normaal glas. Het breekt in kleine, onscherpe stukjes, wat het veiliger maakt voor gebruik in gebieden waar glasbreuk een risico vormt. Gehard en gelaagd glas zijn beide een type veiligheidsglas die het risico op letselschade verminderen.

Gelaagd glas prijs

Wat kost gelaagd glas? De prijs van gelaagd glas varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dikte van het glas, de grootte van het glaspaneel en eventuele extra functies zoals geluidsisolatie of UV-bescherming. Over het algemeen is gelaagd glas duurder dan standaard glas.

Gelaagd glas bestellen?

Wil je graag gelaagd glas op maat bestellen? Bij de Meesters Glastechniek zijn we al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in glas. We bieden je altijd een glas oplossing op maat die past bij jou wensen en de situatie. Onze glas experts staan voor jou klaar om je te voorzien van het beste advies. Wil je gelaagd glas laten plaatsen in een oude woning of ben je opzoek naar gelaagd glas voor een nieuwbouw project? Vraag vrijblijvend een offerte aan, dan helpen we je graag persoonlijk verder.

Glas op maat laten maken?

Onze Glas Meesters geven graag advies om tot de beste oplossing te komen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Download gratis onze brochure.

Benieuwd naar wat wij je kunnen bieden?

Vul het formulier in en download onze gratis brochure.

“Van sprankelende vensters tot verbluffende glazen douche cabines, we streven ernaar om elegantie en vakmanschap in elke creatie te brengen.”

Vriendelijke groet,

Guus den Bouwmeester

Eigenaar, De Meesters Glastechniek

WE BESPREKEN GRAAG DE MOGELIJKHEDEN

Glas op maat bestellen?

Met onze jarenlange ervaring in de glas branche kunnen we u bij elk project helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Download gratis onze brochure.