Gehard glas, wat is het en wat zijn de voordelen?

Gehard glas wordt steeds populairder en dan is niet zonder reden. Het heeft verschillende eigenschappen die bijdragen aan een betere veiligheid en het kan voor vele verschillende toepassingen worden gebruikt. Maar wat is gehard glas nou eigenlijk precies, en wat zijn de voordelen? In dit blog artikel vertellen we je alles wat je moet weten over gehard glas.

Wat is gehard glas?

Gehard glas is een soort glas dat veel sterker is dan gewoon glas. Het wordt gemaakt door het glas te verhitten tot ongeveer 650 graden Celsius en het vervolgens snel af te koelen. Dit proces noemen we 'thermisch gehard'. Hierdoor is het glas tot wel 5 keer sterker dan ongehard glas, waardoor het minder kans heeft om te breken of te splinteren. Wanneer het glas toch breekt valt het uiteen in hele kleine stukjes die niet schadelijk zijn.

Waarom gehard glas?

Zoals hierboven al genoemd is gehard glas tot wel 5 keer sterker van normaal glas. Dit zorgt ervoor dat je er bijna niet door heen kan vallen of het kan breken. Gehard glas wordt daarom ook wel veiligheidsglas gebruikt. Doordat het glas uiteen valt in duizenden kleien stukjes en geen grote stukken met scherpe randen zorgt het voor meer veiligheid en in de kans dat je hier letsel aan over houdt een stuk kleiner.

Verschil gehard glas of gelaagd glas

Naast gehard glas heb je nog een anders soort veiligheidsglas, namelijk gelaagd glas. Allebei de glassoorten zijn een sterk glas en dragen bij aan veiligheid wanneer deze toch breken. Bij gehard glas valt het glas uiteen in allemaal kleine stukjes, bij gelaagd glas is dit juist helemaal anders. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasplaten die doormiddel van een kunststof laag aan elkaar zijn gemaakt. Wanneer het glas toch breekt zorgt deze laag ervoor dat het glas aan elkaar blijft en vallen er dus niet allemaal scherven uit.

Het beste glas van de Meesters Glastechniek

Ben je opzoek naar het juiste glas voor jouw glasproject? Bij de Meesters glastechniek zijn we al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in glas en kunnen we jou helpen met het vinden van het meest geschikte glas voor elk project. Voor al je vragen op het gebied van glas kun je bij ons terecht, en wij zoeken altijd met jou mee voor de beste oplossing. Vraag vrijblijvend een offerte aan op onze website, dan bespreken we graag alle mogelijkheden.

Lever jij als glaszetter ten allen tijde kwaliteit? Kom dan ons team versterken.

Meer weten?

Lees alles over glas en de mogelijkheden die glas biedt? Je leest er over op ons blog.

Volgt u ons ook al op social media?

Neem een kijkje bij de meesters, onze projecten, en leer meer over onze werkwijze.