Wat is veiligheidsglas?
Wat is veiligheidsglas precies? Zoals de naam al zegt draagt veiligheidsglas bij aan een betere veiligheid. Veiligheidsglas is steviger dan normaal glas en heeft zo ook minder kans om te breken. Het zorgt voor extra veiligheid wanneer er bijvoorbeeld iemand tegen aan valt of loop. Wanneer het glas toch breekt zal dit zorgen voor minder schade dan bij normaal glas.
Soorten veiligheidsglas
Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. De verschillende soorten veiligheidsglas zijn: gelaagd veiligheidsglas, gehard veiligheidsglas en draadglas veiligheidsglas. Daarnaast heb je ook nog speciaal veiligheidsglas zoals brandwerend veiligheidsglas, doorvalwerend veiligheidsglas en letsel beperkend veiligheidsglas. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten veiligheidsglas
Gelaagd veiligheidsglas
Gelaagd glas bestaat uit minimaal 2 glasplaten, met daartussen een speciale kunststof folie. Deze folie zorgt er voor dat het glas aan de folie blijft kleven wanneer er een breuk ontstaat. Hierdoor valt het glas dus niet helemaal uiteen en ontstaan er dus ook geen gevaarlijke scherven. Dit zorgt er dus voor dat er geen risico is op wonden of ernstig letsel. Je kunt hierbij kiezen uit dubbel gelaagd veiligheidsglas en enkel gelaagd veiligheidsglas.
Gehard veiligheidsglas
Gehard glas heeft een extra thermische behandeling gehad waardoor het bestand is tegen hoge temperatuur verschillen. Daarbij is het zo’n 5 keer sterker dan normaal glas waardoor de kans dat het breekt dus heel klein is. Wanneer er toch een breuk ontstaat in gehard glas valt het glas uiteen in hele kleine en ongevaarlijke glasstukjes waardoor het geen letsel kan veroorzaken. Bij de Meesters glastechniek kun jij terecht voor gehard veiligheidsglas op maat.
Gehard gelaagd veiligheidsglas
Gehard gelaagd veiligheidsglas combineert de eigenschappen van gehard glas en gelaagd glas. het bestaat uit 2 geharde glasplaten met daartussen een laag folie. Hierdoor is het glas nog sterker en wanneer het breekt, blijven de scherven aan de tussenlaag plakken.
Draadglas veiligheidsglas
Draadglas is een type veiligheidsglas dat is versterkt met metalen draden die in het glas worden ingebed. Deze draden houden het glas bij elkaar als het breekt, waardoor de verspreiding van scherven wordt beperkt en het risico op verwondingen wordt verminderd.
Brandwerend glas
Een speciale vorm van veiligheidsglas is brandwerend glas. Brandwerend glas houd brand een stuk beter tegen dan normaal glas. Het glas heeft brandvertragende eigenschappen en zorgt ervoor dat de verspreiding van de brand beperkt wordt. Brandwerend glas valt minder snel uiteen bij een brand en laat de vlammen en rook minder door.
Doorvalwerend glas
Doorvalwerend glas zorgt ervoor dat mensen niet door het glas heen kunnen vallen. Dit glas wordt bijvoorbeeld gebruikt bij balustrades of vloerafscheidingen. Doorvalwerend glas is gelaagd veiligheidsglas glas en zorgt ervoor dat wanneer er een breuk in komt er geen grote opening ontstaat waar je doorheen kunt vallen.
HR++ veiligheidsglas
HR++ veiligheidsglas biedt een combinatie van energie-efficiëntie en veiligheid. Het bestaat uit twee glaslagen met een speciale warmte-isolerende coating en een luchtdichte tussenlaag. Dit maakt het glas bijzonder effectief in het behouden van warmte in de winter en het tegenhouden van hitte in de zomer, waardoor energiekosten worden verlaagd. Bovendien voldoet het aan strenge veiligheidsnormen doordat het bij breuk in kleine, onscherpe stukjes uiteenvalt, wat letsel minimaliseert. HR++ veiligheidsglas is ideaal voor ramen en deuren in woningen en gebouwen waar zowel energie-efficiëntie als veiligheid belangrijk zijn.
Wanneer is veiligheidsglas verplicht?
Veiligheidsglas is verplicht in situaties waar glasbreuk ernstige verwondingen of schade kan veroorzaken. Dit omvat onder meer openbare gebouwen, commerciële ruimtes, en woningen met risicozones zoals douches, trappen en balkons. Bouwvoorschriften specificeren de exacte locaties en vereisten voor veiligheidsglas, afhankelijk van de lokale wetgeving en bouwvoorschriften.
Dikte veiligheidsglas
De dikte van veiligheidsglas varieert afhankelijk van de toepassing en de vereiste bescherming. Over het algemeen wordt gehard glas gebruikt voor diktes tot 19 millimeter, terwijl gelaagd glas kan variëren van enkele millimeters tot meer dan een centimeter dik. De dikte voor veiligheidsglas voor een balustrade of balkon is vaak 8 tot 12 milimeter.Voor gebieden met hogere veiligheidseisen, zoals glazen vloeren of voertuigbeglazing, kan de dikte aanzienlijk toenemen. De veiligheidsglas dikte wordt bepaald door factoren zoals belasting, blootstelling aan impact en bouwvoorschriften.
Veiligheidsglas prijs
Wat kost veiligheidsglas? De prijs van veiligheidsglas varieert op basis van verschillende factoren, waaronder de dikte, het type glas (gehard of gelaagd), de afmetingen en eventuele speciale behandelingen zoals getint of extra gehard glas. Over het algemeen is veiligheidsglas duurder dan standaardglas vanwege het productieproces en de extra veiligheidskenmerken.
Veiligheidsglas op maat bij de Meesters Glastechniek
Wil jij graag veiligheidsglas bestellen op maat? Bij De Meesters Glastechniek denken we graag met je mee en zoeken we altijd samen naar een oplossing op maat. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en welke oplossing het beste voor jou geschikt is? Wij denken graag met je mee en helpen jou altijd met de beste oplossing. Vraag vrijblijvend een offerte aan, dan bespreken we samen al jouw wensen.